Mivel jár nappali tagozaton tanulni?

2015 June 07

Ebben a cikkben a nappali tagozattal járó előnyökről és kötelezettségekről tájékoztatjuk.

Aki nappali tagozaton tanul, annak elvileg a főiskola a "munkahelye": a szorgalmi időszakban hétfőtől péntekig előadásokon, szemináriumokon, gyakorlatokon vesz részt, a vizsgaidőszakban pedig a vizsgáira készül. Ez a képzési forma a leghatékonyabb, így lehet elmélyülni a tanulmányainkban, felkészülni a jövőbeli munkánkra. Nappali tagozatos tanulmányokra általában a fiatalok vállalkozhatnak, de fontos tudni, hogy a nappali tagozatnak nincs korhatára, tehát éppen nem dolgozó felnőttek vagy nyugdíjasok is jelentkezhetnek és járhatnak nappali tagozatra.

A nappali tagozatos tanulmányokhoz az állam sokféle kedvezményt ad: akár állami ösztöndíjjal, akár önköltségesként végzi valaki a tanulmányait, ingyenes egészségbiztosítással látja el; nappali tagozatos diákigazolványt válthat ki, amellyel kedvezményes helyi és bejáró bérletet válthat, a távolsági utazások során pedig minden tömegközlekedési eszközön 50 %-os kedvezménnyel utazhat.
Az állami ösztöndíjjal tanulók ezen kívül a tanulmányi eredményük alapján sávosan emelkedő tanulmányi ösztöndíjat kapnak, illetve szociális támogatást igényelhetnek; a legkiválóbb hallgatók pedig köztársasági ösztöndíjra pályázhatnak.
Egy szociálisan támogatható és jól tanuló nappali tagozatos hallgató havi támogatása 55.000-65.000 Ft körül szokott alakulni.

A nappali tagozattal azonban kötelezettségek is járnak. Az órák látogatása kötelező; aki az órák egynegyedénél többet hiányzik, attól az oktató megtagadhatja a félév végi aláírást, a kurzusa tehát elégtelennel fog zárulni, és később ismét fel kell vennie. Ugyancsak kötelező részt vennie évente a két lelkigyakorlaton: az egyiket az őszi félév kezdete előtt, a másikat a tavaszi félévben május 1. körül szoktuk tartani.

Tudjuk azonban, hogy ma sok diák nem engedheti meg magának, hogy ne dolgozzon a tanulmányai mellett, és adódhatnak más élethelyzetek is (pl. kezelésekre kell járni, gondozni kell valakit, stb.), amelyek megnehezítik az óralátogatási kötelezettség teljesítését. Nekik a főiskola azzal segít, hogy a rektor kérelemre egyéni óralátogatási rendet engedélyezhet. Ebben a helyzettől függően előírhat csökkentett mértékű óralátogatást; engedélyezheti, hogy a nappalis órák helyett a levelező tagozatos konzultációs órákat látogassa, sőt egy-egy kurzusból akár teljes felmentést is adhat az óralátogatás alól.
Bizonyos mértékű órát azonban mindenképpen látogatni kell nappali tagozaton (ld. a részletesebb tájékoztatót); ha valaki a minimális mértéket nem tudja vállalni, annak át kell mennie levelező tagozatra.

Vannak szakok és szakirányok, amelyek csak nappali tagozaton végezhetők. Ilyen a hittanár-nevelőtanár szak, illetve a teológia szak lelkipásztori szakiránya. Ezeken ugyanis vannak bizonyos kurzusok, illetve gyakorlatok, amelyek csak a nappali tagozatos munkarendben teljesíthetők. Ugyanakkor sok olyan kurzus is van e szakokon, amelyek a levelezős munkarendben is indulnak. Levelezős hallgató tehát úgy tudja e szakokat elvégezni, ha vállalni tudja, hogy amikor a csak nappalin végezhető tárgyak sorra kerülnek, átjelentkezik nappali tagozatra.

 

Kapcsolódó cikkek

GYORS KAPCSOLAT

Kiadványaink

Hírlevél