Mivel jár levelező tagozaton tanulni?

Ez a cikk a levelező tagozatos tanulmányok szervezéséről szól.

Aki nem tudja vállalni, hogy hétfőtől péntekig napközben a tanulmányainak szentelje magát, tehát a nappali tagozatos munkarendben tanuljon, annak a felsőfokú tanulmányokra és (újabb) diploma megszerzésére levelező tagozaton nyílik lehetősége. Le a kalappal mindazok előtt, akik munka és/vagy család mellett erre vállalkoznak. Az alábbiakban bemutatjuk, mivel is jár a levelező tagozatos tanulás, és mivel próbáljuk a főiskolánkon segíteni a levelezős hallgatókat.

Először is egy gyakori félreértést szeretnénk tisztázni: levelező tagozaton éppúgy lehet állami ösztöndíjjal tanulni, mint nappalin. Az állam ugyanannyi félévet és ugyanolyan feltételekkel finanszíroz levelező tagozaton, mint nappalin. (Ld. az állami ösztöndíjról szóló tájékoztatót.) Ugyanakkor a levelező tagozatos hallgatói jogviszony a nappalival ellentétben nem jár egészségbiztosítással, a levelezősök nem kapnak ösztöndíjat és szociális támogatást, a diákigazolványuk pedig csak a lakóhelyük és a főiskola közötti utazáshoz biztosít félárú kedvezményt.

Levelező tagozaton a hallgató tulajdonképpen önállóan tanul: a főiskola ellátja tananyagokkal, konzultációs órákat és vizsgázási lehetőséget biztosít neki. A konzultációs órákat és a vizsgaidőpontokat szombati napokra szervezzük, ilyenkor reggel 9-től egy 40 perces ebédszünettel délután 5 óráig tartunk 5x2 órát. Egy-egy tárgyból a félév során 4, 8 vagy 12 konzultációs órát tartunk, aszerint, hogy nappali tagozaton az a tárgy heti 1, 2 vagy 3 órás kurzus. Ha a szombati napokba nem fér be minden konzultációs óra, akkor egy-egy félévben 2-3 péntek délután is tartunk órákat. (Mintaként ld. egy félév levelezős órarendjét.)
Levelező tagozaton nincs óralátogatási kötelezettség, kivéve néhány szemináriumot és tréninget, amelyet csak órai részvétellel lehet teljesíteni.

Mivel a hallgatóknak időnként 8-9 tárgyból is kell vizsgázniuk, a négyhetes vizsgaidőszakban egyszerre két-három tárgyból is készülni kellene. Annak érdekében, hogy ne legyen ilyen sűrű a vizsgaidőszak, a levelezős órarendet két ciklusba szervezzük. Az első ciklusban kéthetente tartunk konzultációs napokat, ilyenkor csak órák vannak, mégpedig zömmel előadások. A ciklus végére 5-6 vizsgatárgyból végzünk a tananyaggal, el lehet kezdeni készülni belőlük a vizsgára.
A második ciklusban 9-12-ig vizsgákat tartunk, utána pedig 3x2 órát. A félév vége felé már minden szombaton van konzultációs és vizsganap. Ezzel a rendszerrel biztosítjuk, hogy egyszerre csak egy, legfeljebb két tárgyból kelljen vizsgázni; de azt is, hogy minden konzultációs szombatot maximálisan kihasználjunk (ha már Pécsre utazott valaki Szolnokról vagy Szentgotthárdról, azt ne csak egy negyed órás vizsgáért tegye).

Levelező tagozaton azonban a legfőbb kérdés az önálló tanulás támogatása, tehát hogy a hallgató a távolból is elérje a jegyzeteket, feladatokat, könyvtári könyveket, stb. Ebben a legnagyobb segítséget az E-Schola névre keresztelt Moodle tanulmányi program jelenti, amelyben nemcsak tananyagokat, segédanyagokat, a kurzussal kapcsolatos információkat lehet elérni, de feladatokat lehet megoldani rajta, dolgozatokat lehet feltölteni, az oktatókkal és a diáktársakkal a fórumokon üzenni lehet egymásnak, kérdéseket feltenni, stb. Ugyancsak sokat segít a távolból is elérhető könyvtári kereső és katalógus.
A főiskola a honlapján, a facebook oldalán és körleveleken keresztül igyekszik minden levelezős hallgatót tájékoztatni a tanulmányaikat érintő ügyekről.

Azzal is segítjük a levelezősök tanulmányait, hogy megrendelhetik jegyzetek fénymásolását, fenntartott parkolóhelyeket biztosítunk nekik a főiskolával szemben, illetve a levelezős szombatokra meleg ebédet kérhetnek kedvező áron.

 

5 comments

Hozzászólás

GYORS KAPCSOLAT

Kiadványaink

Hírlevél